Een nieuw begin
Om te benadrukken dat het bedrijf zich richtte op het maken van speelgoed vond Ole dat het tijd was voor een nieuwe bedrijfsnaam. Uiteindelijk viel de keuze voor 'LEGO'; een samenvoeging van het Deense "Leg godt", wat 'goed spelen' betekent. Het toeval wil dat LEGO in het Latijns vertaald kan worden naar 'ik bouw'
Na de Tweede Wereldoorlog won het gebruik van plastic ook in Denemarken aan populariteit. Het duurde dan ook niet lang voordat Ole een plastic spuitgietmachine aanschafte en een modulaire vrachtwagen produceerde die uit elkaar kon worden gehaald en weer in elkaar kon worden gezet.
De geboorte van de steen
Niet veel later kwamen Ole en Godtfred blok-achtige plastic steentjes tegen die in elkaar konden worden geklikt. Dit was de inspiratie voor de ontwikkeling van de eigen, eerste klikbare plastic LEGO steentjes. Dit speelgoed werd in eerste instantie niet goed ontvangen door het publiek, dat gewend was aan houten of metalen speelgoed. Veel van de producten werden dan ook onverkocht teruggestuurd naar de werkplaats.
Godtfred, die inmiddels de rol van junior managing director beklede, kreeg het idee voor een speelgoedsysteem waarin verschillende modulaire producten met LEGO stenen konden worden opgebouwd. Ook kwam er een nieuw ontwerp voor de nieuwe steentjes waardoor deze steviger werden en beter op elkaar aansloten. Het moderne LEGO steentje zoals wij die nu kennen was geboren.
Tot groot verdriet van Godtfred overleed zijn vader Ole, grondlegger van het bedrijf, nog datzelfde jaar. Tot overmaat van ramp brandde een jaar later het magazijn van het bedrijf, dat volstond met het houten speelgoed dat het bedrijf produceerde, tot de grond toe af. Maar Godtfred, net als zijn vader, zag dit als een kans om het bedrijf verder te laten groeien. Hij geloofde in de potentie van het LEGO steentje, en besloot om de productie van houten speelgoed achter zich te laten.